Eczeem baby

eczeem-babyVoor oudere kinderen en volwassenen zijn de meeste soorten eczeem al vreselijk lastig maar voor baby’s is dit het helemaal. Voor de ouders is het niet fijn om te zien dat hun baby veel jeuk heeft terwijl het kleintje zelf niets kan aangeven. Eczeem bij baby’s is meestal of ‘berg’ of ‘dauwworm’. Op deze pagina informeren we je over deze eczeemsoorten.

 

Dauwworm

Dauwworm moet je absoluut niet met wormen verwarren. Van wormen kunnen kinderen ook last krijgen maar dauwworm is eczeem bij baby’s. Atopisch eczeem om precies te zijn. Dit type eczeem is vochtig, vandaar ook ‘dauw’. De eczeemplekken hebben de vorm van een ring. Maar liefst vijf procent van de Nederlandse baby’s en peuters krijgt dauwworm.

 

Wanneer ontstaat dauwworm?

Dauwworm ontstaat meestal niet direct pal na de geboorte maar tussen de twee en vier maanden na de geboorte. Hoe en waarom 5% van de baby’s en kleuters dauwworm krijgt en de rest niet, is vooralsnog niet duidelijk. De kans is groot dat erfelijke aanleg een grote rol speelt. Dauwworm is ongevaarlijk maar voor jonge kinderen erg lastig. Het komt vooral voor op de hoofdhuid.

 

Symptomen van dauwworm

De huid van baby’s en peuters kleurt rood en meestal komen er vochtblaasjes voor. In een later stadium wordt de huid droog en gaat het schilferen. Dan treedt ook jeuk op en gaat het kindje krabben. Omdat dit het eczeem verergert is het verstandig om de nagels kort te houden en de handjes in te binden met kousjes

 

Berg

Berg komt bij heel veel baby’s voor. We noemen berg ook wel seborroisch eczeem. Meestal komt berg alleen voor op de hoofdhuid van de baby. Ouders kunnen gerust zijn want berg is niet gevaarlijk en is een geheel onschuldige huidaandoening die bovendien vanzelf weer verdwijnt. Meestal verdwijnt het na enkele maanden weer. Berg ziet er heel anders uit dan bijvoorbeeld dauwworm, dat ook een onschuldige aandoening is. Berg heeft als kenmerk dat de schilfers gelig en zeer vettig zijn. Er ontstaan vroeg of laat korsten op de schedel. Deze korsten laten vanzelf weer los. Je kunt als ouder het hoofdje voorzichtig regelmatig weken met lauwwarm water om dit proces te bespoedigen.

 

Wat kan je als ouder doen als eczeem chronisch blijkt te zijn?

Eerst leek het berg te zijn of dauwworm, maar nu blijkt de eczeem chronisch te zijn. Erg vervelend voor het kind maar voor jou als ouder komt er ook nogal wat bij kijken. Genezen van eczeem is op dit moment nog niet mogelijk. Wel is het mogelijk om de symptomen te verminderen. In bepaalde gevallen kan een allergie de oorzaak zijn van eczeem bij je baby. Vraag je huisarts in dat geval om advies. Gebruik desnoods hypoallergene voeding. Let daarnaast ook op verzorgingsproducten voor baby’s. Deze moeten ook hypoallergeen zijn, net zoals het wasmiddel waarmee de kleertjes worden gewassen. Zorg er voor dat je de nageltjes van je baby kort knipt. Doe sokken om de handen of koop speciale handschoenen. Je huisarts zal je adviseren om de babyhuid de hele dag door vettig te houden. Een droge huid gaat namelijk schilferen en dat veroorzaakt jeuk. Paraffine en vaseline zijn goede producten om de huid te verzorgen, aangezien hier geen parfums in zitten. Bij een ernstige eczeemuitbraak wordt soms hormoonzalf voorgeschreven maar gebruik deze met mate aangezien de huid hierdoor dunner wordt!