Seborroisch eczeem is een van de vele soorten eczeem die bestaan. De huid wordt rood en er ontstaan doorgaans gele schilfers die vettig kunnen zijn. Deze schilfers veroorzaken meestal veel jeuk. Waar komt eczeem op het lichaam voor? Het komt vooral in het gezicht voor maar ook op het hoofd. De schilfers kunnen op het hoofd, tussen de wenkbrauwen, wimpers en in de haren zitten. In sommige gevallen komt seborroisch eczeem ook voor op andere gedeelten van het lichaam bijvoorbeeld op de rug of borst. Verwar seborroisch eczeem trouwens niet met roos. Al is roos wel een variant ervan, de klachten zijn niet te vergelijken.
Seborroisch eczeem kort samengevat:
- Seborroïsch eczeem is, net zoals alle eczeem soorten, een jeukende huiduitslag
- Kenmerkend daarvan is dat de huid rood kleurt, er ontstaan gele, vettige schilfers
- Seborroïsch eczeem komt vooral voor in het gezicht en op het hoofd
Hoe ontstaat dit type eczeem?
Bij seborroisch eczeem is de samenstelling van talg (huidsmeer) veranderd en daardoor worden er teveel gistcellen aangemaakt. Zoals je misschien al wel weet zitten er in de huid duizenden kliertjes. Deze kliertjes maken talg aan. Talg is een natuurlijke huidsmeermiddel. Het beschermt je huid en houdt het soepel en vochtig. Doordat de samenstelling van de talg bij eczeem anders is, treedt er een ontsteking op. De huid wordt lokaal rood, schilferig en de schilfers zijn vettig. Patiënten hebben veel last van jeuk. Seborroisch eczeem verergert wanneer men teveel gebruik maakt van zeep, stress heeft en in contact komt met kou of droge lucht. Men wordt aangeraden om geen hoofdbedekking te dragen.
Behandeling
Behandeling van dit type eczeem is in principe mogelijk maar genezing gebeurt vrijwel nooit volledig. Vooralsnog is het beste medicijn dat voor de behandeling gebruikt wordt ketoconazol. Dit medicijn is zowel verkrijgbaar in shampoovorm als in zalf. Deze shampoo kan je bestellen bij de apotheek maar ook bij de drogist. Het medicijn is in een lichte concentratie in deze shampoo aanwezig. Heeft het geen resultaat, dan kan je via je huisarts de shampoo of zalf in hogere concentraties krijgen.
Symtomen verminderen
Seborroïsch eczeem is een lastige huidaandoening die dan wel behandelbaar is maar die echter over het algemeen nooit volledig te genezen is. De vervelende symptomen zijn wel degelijk te verminderen. Zo is het aan te raden om regelmatig te wassen met shampoo waarin niet-irriterende bestandsdelen zijn verwerkt. Deze kunnen namelijk talg dat teveel aanwezig is verwijderen. Hierdoor haal je direct een voedingsbodem weg. Zorg ervoor dat je luchtige kleding draagt. UV-straling helpt waarschijnlijk de klachten te verminderen. Informeer bij je huidarts of lichttherapie mogelijk is. Naar is gebleken is het gebruik van een zonnebank heilzaam maar overdrijf hier niet mee. De gist Pityrosporum Ovale wordt afgeremd indien je een speciale shampoo gebruikt waarin teer of ketoconazol is verwerkt. Deze bestandsdelen kunnen ook in crèmevorm gebruikt worden.
Na een behandeling:
Krijg je een behandeling? Na een behandeling van seborroisch eczeem treedt er meestal al na een week een flinke verbetering op. Na enkele weken is het eczeem zelfs geheel verdwenen. Dit betekent echter niet dat je er voorgoed vanaf bent. De kans is namelijk groot dat het weer terugkeert. Je talg behoudt namelijk de andere samenstelling en daardoor blijven er voortdurend gistcellen achter op je huid. Groeien deze gistcellen in een rap tempo door, dan komt het eczeem weer terug. Echter, het is heel goed mogelijk om de rustige periode langer te rekken. Dit door stress te vermijden, geen zeep te gebruiken en vooral nooit hoofdbedekking te gebruiken (ook niet in de winter). Vermijd daarnaast waar mogelijk koude en droogte.