Atopisch eczeem

Atopisch eczeem wordt door iedereen weer anders genoemd. Het staat ook wel bekend als: constitutioneel eczeem, neurodermatitis, neurodermitis, dauwworm of atopische dermatitis. Op deze pagina noemen we het gewoon atopisch eczeem. Heb je mogelijk last van atopisch eczeem of weet je het niet zeker? Bij atopisch eczeem reageert de huid te gevoelig. Oorzaken zijn meestal erfelijke aanleg maar ook de omgevingsfactoren kunnen een grote rol spelen. Daarnaast is de huid van eczeem patiënten meestal te droog. De oorzaak is dat de huid onvoldoende vocht kan vasthouden. Komt er in jouw familie atopisch eczeem voor, dan is de kans veel groter dat jij ook atopisch eczeem hebt of krijgt.

 

Wat betekent de term ‘atopisch’?

De term atopisch houdt in dat je huid allergisch (overgevoelig) reageert op bepaalde stoffen. Je lichaam maakt dan op zijn beurt antilichamen aan. Dit zijn eiwitten die indringers moeten verjagen maar in dit geval worden ook de lichaamseigen stoffen aangevallen. Veel mensen die atopisch eczeem hebben, hebben ook hooikoorts of zijn vatbaarder voor astma.

 

Wie krijgt atopisch eczeem?

Over het algemeen komt atopisch eczeem vooral voor bij baby’s en/of jonge kinderen. We noemen het in die levensfase dan ook wel dauwworm. De meeste van deze kinderen groeien echter op den duur hier weer overheen. Echter, ook volwassenen kunnen op latere leeftijd nog atopisch eczeem krijgen. Meestal is dit echter van korte duur en verdwijnt het vanzelf weer. Oorzaken zijn niet aan te wijzen. Mogelijk speelt stress een rol, of verkeerde eetgewoonten. Het kan echter ook overgaan in een chronische vorm. Daarom is het belangrijk om altijd je huisarts om advies te vragen indien je plotseling last krijgt van rode, schilferige en jeukende huidplekken. Naar schatting hebben bijna een half miljoen Nederlanders last van atopisch eczeem.

 

De oorzaken

Wat de oorzaken van eczeem nou precies zijn is nog lang niet helemaal duidelijk. Wel is het zo dat wanneer eczeem in families voorkomt, de kans groter is dat het nageslacht het ook krijgt. Er is dus ook sprake van aanleg. Maar dit gaat niet altijd op. In ieder geval is je huid extreem gevoelig voor invloeden (prikkels) van buitenaf en reageert daarop door een ontsteking in gang te zetten. Oorzaken kunnen, naast aanleg, ook een allergie zijn voor stuifmeel, huisstofmijt, schilfers van dieren. Maar ook voedingsmiddelen kunnen een oorzaak zijn. Sommige mensen zijn namelijk allergisch voor bepaalde noten of pinda’s en melk. Wat wel duidelijk is, is dat bepaalde chemische middelen eczeem kunnen veroorzaken. We noemen het contacteczeem indien de eczeem veroorzaakt wordt door bepaalde stoffen in kleding zoals bijvoorbeeld latex.

 

Atopisch eczeem verminderen

Gebruik een goede crème om je huid vochtig te houden. Neem voldoende nachtrust en beweeg voldoende. Na het sporten kan je het beste direct een douche nemen (lauwe of koude douche), aangezien zweet dat opdroogt je jeuk veroorzaakt. Vermijd contact met reinigingsmiddelen en andere chemische middelen. Draag katoenen kleding en slaap met katoenen linnengoed. Ga ook eens voor jezelf na of je wellicht allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen. Drink je bijvoorbeeld veel melk, eet je veel noten? Probeer hier een tijdje mee te stoppen. Wanneer je eczeem klachten verminderen, zou het zo kunnen zijn dat je allergisch bent voor bepaalde voedingsmiddelen.

 

Wat zijn de symptomen van deze huidaandoening?

Ieder soort eczeem heeft vaak zijn eigen symptomen. Bij atopisch eczeem hebben patiënten in elk geval altijd last van veel jeuk, een zeer droge huid en schilferige huid en bultjes.

 

Erge jeuk wegnemen

Heb je veel jeuk en wordt je hier helemaal gek van? Veel Nederlanders hebben dagelijks last van veel jeuk. Jeuk door eczeem is pijnlijk, vreselijk lastig en gekmakend. Veel mensen met eczeem krabben hun huid tot bloedens toe open, om maar van die vreselijke jeuk af te zijn. Ze nemen de pijn van een kapotte huid voor lief. Als je erge jeuk hebt dan kan je deze klachten direct verlichten door een koude, vochtige handdoek op de jeukende plaats te leggen. Vraag je huisarts ook eens naar speciale middelen die jeuk verminderen.

 

Tenslotte nog enkele belangrijke tips:

Omdat eczeem vrijwel altijd een aandoening is die blijvend is, is het belangrijk om onderstaande tips toe te passen. Eczeem kent namelijk meestal periodes waarin het heftiger is maar heeft ook rustige periodes. Ook tijdens een rustige periode waarin je weinig klachten hebt is het belangrijk om onderstaande tips blijvend toe te passen.

 

  • Eet gezond en gevarieerd. Vermijd bewerkt voedsel.
  • Zorg voor dagelijkse ontspanning en vermijd stress
  • Kom niet in direct contact met schoonmaakmiddelen
  • Douche kort en nooit met warm water maar met lauw water (koud is nog beter en gezonder!)