Behandeling Eczeem

Eczeem behandeling

Ben je op zoek naar een eczeem behandeling? Eczeem, de symptomen, kunnen goed te behandelen zijn maar de meeste patiënten blijven deze huidaandoening altijd houden. Er zijn diverse behandelmethoden die ernstige eczeem uitbraken doen voorkomen en/of de symptomen zodanig verlichten, dat met eczeem goed te leven is.  Op deze pagina informeren we jou over de verschillende behandelmethoden en gaan we ook dieper in op voeding in relatie met eczeem.

 

Krabben verergert eczeem

Eczeem succesvol laten behandelen door een huidarts is verre van gemakkelijk maar niet onmogelijk. Iedereen die last heeft van eczeem weet hoe verleidelijk het is om toch te krabben wanneer er jeuk optreedt. Het krabben veroorzaakt weer open wondjes en schaafplekken waardoor infecties optreden. Daardoor stimuleer je als het ware je huid om in opstand te komen; Het eczeem verergert. Omdat eczeem waarschijnlijk in bijna alle gevallen een erfelijke kwestie is (en eczeem daardoor chronisch is), kunnen patiënten zich het beste richten op het bestrijden van de symptomen, zoals het wegnemen of verlichten van de jeuk.

 

Behandeling met zalf

De huid van een patiënt met eczeem klachten is in disbalans; de huid vormt niet meer de barrière die het zou moeten zijn tegen invloeden van buitenaf. De huid is hierdoor in bepaalde perioden zeer gevoelig voor prikkels, droog en bovenal schilferig. In feite staat de huid in brand en zo voelt het ook voor mensen met deze huidaandoening. Een aanval van eczeem kan men afweren door extra goed voor de huid te zorgen. Houd deze waar mogelijk soepel en vochtig door deze dagelijks in te smeren met parfumvrije en Ph neutrale crème, zalf of lotion. Belangrijk is dat deze hydraterend moet zijn. Deze middelen zijn op recept verkrijgbaar bij de apotheek. Je huid kan je behandelen met bijvoorbeeld cetomacrogol gel.

 

Preventieve behandeling: Voorkom aanraking met factoren

Voorkom dat je huid in directe aanraking komt met schoonmaakmiddelen en zeep. Deze halen de huidvet weg, waardoor je huid nog verder uitdroogt. Voorkom daarnaast dat je in contact komt met droge lucht. Houd daarom de luchtvochtigheid in je huis in de gaten. Kijk uit met teveel douchen, wassen en baden. Water droogt je huid uit, waardoor het eczeem juist erger wordt. Ook hierbij geldt weer dat je je nooit moet wassen met zeep! Gebruik daarentegen een vettige shampoo of douchegel. Je huidarts kan je hierover informeren. De meeste eczeem patiënten zijn ook overgevoelig voor pollen, huisdieren (de schilfers daarvan) en huisstofmijt. Soms is dit zelfs de oorzaak van eczeem! Ook als dit niet de directe oorzaak is, kan het de eczeem klachten wel verergeren. Contact met dieren aangaan wordt dan ook vaak afgeraden. Het is raadzaam om je woning zoveel mogelijk stofvrij te houden.

 

Therapie en medicijn

Heb je in een bepaalde periode in toenemende mate last van eczeem? Wanneer het eczeem op bepaalde plekken toeneemt en je huid insmeren met zalf of crème weinig soelaas biedt, dan is het verstandig om over te gaan tot een therapie. Je huidarts kan je hierover informeren. Doorgaans wordt gekozen voor lokale of systematische eczeem therapie. Lokale therapie zegt het eigenlijk al: De plekken zelf worden extra goed behandeld met lichttherapie, zwaardere zalf en/of eczeem verbanden. Systematische therapie daarentegen pakt de klachten van binnenuit aan. Zo worden er soms medicijnen voorgeschreven zoals ontstekingsremmers. Omdat patiënten met deze huidaandoening vaak niet met de jeuk kunnen omgaan en hun huid op bepaalde momenten openkrabben, wordt er tijdens een uitbraak van eczeem ook wel eens een middel tegen de jeuk voorgeschreven.

 

Voeding in relatie tot eczeem

Voldoende groenten en fruit eten is voor iedereen goed. Eczeem klachten kunnen daadwerkelijk verminderen door extra gezond te gaan eten. Je huid weerspiegelt voor een deel je gezondheid. Er is bijvoorbeeld onderzoek gedaan naar allergische reacties op voeding bij mensen met atopisch eczeem. Veel van deze mensen zijn allergisch voor bepaalde noten en pinda’s, vis en schaaldieren en zelfs kippeneieren. Soms ook voor soorten fruit. Wanneer dit gegeten wordt, wordt de mondholten opgezwollen en heeft men last van een jeukende keel. Soms zwellen de lippen op en er kan vocht worden vastgehouden in de huid. In bepaalde gevallen raakt de huid geïrriteerd en ontstaan er bultjes. Ben jij allergisch voor bepaalde voedingsmiddelen? Dan is het raadzaam om een bloedtest te ondergaan. Misschien ben je wel voor meer voedingsmiddelen allergisch en verergert dit je eczeemnklachten. Belangrijk: Drink ten minste anderhalf liter water per dag! Dit brengt de hoeveelheid histamine in je bloed terug. Histamine is een van de veroorzakers van eczeem.