Constitutioneel eczeem

Eczeem… Sommigen denken nog steeds dat deze huidaandoening besmettelijk is maar dat is het niet. Eczeem is in feite niets anders dan een ontsteking in, en van de huid. De huid is overgevoelig en maakt bepaalde stoffen aan die de lichaamseigen stoffen aanvallen. De huid ziet er roodgekleurd uit, is vaak schilferig en soms ontstaan er blaasjes. Er zijn veel soorten eczeem waarvan constitutioneel eczeem een huidaandoening is die het meest voorkomt en dan vooral bij kinderen.

 

Het ontstaat bij kinderen onder de 2 jaar ontstaat meestal in het gelaat en op het hoofd. Als het op het hoofd ontstaat noemen we dit dauwworm. Constitutioneel eczeem kan op het hele lichaam verschijnen maar het beperkt zich meestal tot het bovenlichaam. De benen komen in het beginjaar zelden onder het eczeem te zitten. Pas na 2 jaar kan het eczeem ook in de knieholten en op de benen verschijnen. Waarom het ene kind wel constitutioneel eczeem krijgt en het andere niet, heeft meestal te maken met erfelijke aanleg. Deze kinderen hebben vrijwel altijd aanleg voor allergieën. Daardoor kan het lichaam overenthousiast reageren op prikkels uit de omgeving en op bepaalde stoffen. Kinderen met constitutioneel eczeem hebben een grotere kans op het krijgen van hooikoorts of astma. Hieronder hebben we tips voor je verzameld indien je veel last hebt van eczeem. Uiteraard is het verstandig altijd je huis- of huidarts te bezoeken alvorens je zelf aan de slag gaat. Onderstaande tips zijn bedoeld voor volwassenen die last hebben van constitutioneel eczeem.

 

  1. Houd je huid vochtig

Heb je eczeem, dan verliest jouw huid veel meer vocht dan normaal is en de huid bevat bovendien ook nog eens minder vetten/oliën. Je voorkomt dat de huid uitdroogt door je huid in te smeren met een crème of olie. Smeer je huid daarmee in na het douchen, baden of wassen en ook voordat je gaat slapen. Gebruik geen producten die niet hypoallergeen zijn of waar alcohol in is verwerkt. Ook producten waarin parfum is verwerkt kan je beter laten staan. Zorg er daarnaast voor dat je huid niet teveel uitdroogt. Stap daarom niet dagelijks onder de douche en douche/was/baad niet te heet maar liever met lauw of beter nog: koud water.

 

  1. Voorkom dat je gaat krabben

Indien je jeuk hebt is krabben een fijne, tijdelijke oplossing. Je krabt totdat je geen jeuk meer hebt maar wat overblijft is een beschadigde huid. Stop zo mogelijk met krabben! Want de kans op infecties aan je huid neemt toe en je eczeem verergert juist door te krabben. We raden je aan om, in overleg met je huisarts, een middel te gebruiken dat jeuk tegengaat.

 

  1. Voorkom stress en spanning

Wist je dat stress een van de hoofdoorzaken is van de verergering van eczeem? Het is daarom belangrijk om ten alle tijden voldoende nachtrust te nemen, voldoende te ontspannen en ook om voldoende te bewegen. Heb je op bepaalde momenten meer last van stress en spanningen? Zorg op die momenten extra goed voor jezelf. Neem eens een zonnebankkuurtje, mediteer, ga op vakantie, ga extra sporten en laat bewerkt en ongezond voedsel staan.

 

  1. Draag geen synthetische kleding

Wist je dat stoffen zoals wol of synthetische stoffen je eczeem kunnen verergeren? Zij veroorzaken huidirritatie. Je huid is al gevoeliger, zorg er daarom voor dat je kleding draagt die comfortabel zit, ventileert en vooral geen irritaties veroorzaakt. Katoen is een natuurproduct en zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Let er ook op dat je beddengoed bestaat uit louter katoenen producten.

 

  1. Ga koud douchen in plaats van warm douchen!

koude-douche-eczeemKoud douchen is heel gezond voor iedereen! Het verbetert je bloedsomloop, geeft je immuunsysteem een boost en is daarnaast ook nog eens heel goed voor je huid en haren. Omdat warm water de natuurlijke vetten op je huid oplost, is warm douchen, baden en wassen extra schadelijk voor mensen die last hebben van eczeem. De huid droogt op. Door koud te douchen behoud je deze natuurlijke vetten en maak je ook nog eens je huid steviger en gezonder.

 

  1. Drink voldoende water

water-drinken-eczeemDrink veel water, dagelijks minimaal anderhalf liter. Dit helpt je klachten aanzienlijk te verminderen. Er komt namelijk veel minder histamine vrij wanneer je veel water drinkt. Daardoor zal op termijn je afweer vergroot worden.

 

  1. Ga zonnen!

zonnen-eczeemMisschien dacht je altijd dat zonnen slecht zou zijn voor je huid. Integendeel! Zonlicht heeft ieder mens nodig, hetzij wel met mate. Het helpt ook tegen eczeem. Na het zonnen is het verstandig om je huid in te smeren met een goede olie, zodat je huid niet uitdroogt.