Eczeem crème

Eczeem is in feite een huiduitslag en is soms gelukkig goed te behandelen, dit door o.a. de huid regelmatig in te smeren met crème. De huid is ontstoken en dit veroorzaakt een rode en vooral jeukerige huid. De vraag waarom sommige mensen eczeem krijgen en hoe dit ontstaat is vooralsnog niet geheel duidelijk. Deze huidaandoening is niet besmettelijk. Meestal wordt eczeem veroorzaakt door erfelijke aanleg maar het kan ook ontstaan doordat men in contact komt met stoffen. De aandoening verergert op het moment dat de patient geen rekening houdt met bepaalde omstandigheden. Verergering ontstaat vrijwel altijd indien men de huid open krabt, warm doucht of baadt en te weinig rust neemt. Ook stress en spanningen veroorzaken meestal een verergering. Eczeem kan in bepaalde perioden verergeren maar net zo goed weer verminderen. Soms ziet men een eczeem uitbraak bij mensen met eczeem, waarbij een groot deel van het lichaam onder de rode, schilferige plekken komt te zitten. Op deze pagina besteden we vooral extra aandacht aan het bestrijden van eczeem door de huid regelmatig, preventief in te smeren met speciale eczeem crème.

 

Gebruik een crème om uitdroging te voorkomen

Gebruik 1 of liever nog minimaal 2 keer daags een (neutrale) zalf of een neutrale crème om daarmee uitdroging van je gevoelige huid te voorkomen. Daarmee bescherm je jouw huid en het is absoluut zo dat dit ook de irritaties en op termijn de jeuk vermindert. Vraag eventueel je huisarts of beter nog, je huidarts om advies. Een droge huid heeft vet nodig om vochtig en soepel te blijven. Des te droger de huid is, des te vetter de crème moet zijn. Gebruik desnoods verschillende crèmes voor verschillende plekken op je lichaam. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de huid van je gezicht wat minder droog is. Gebruik dan voor je gezicht een crème die wat minder vettig is. Belangrijk is het ook om cremes voor eczeem te gebruiken die neutraal zijn, dus geen parfum bevatten of andere bestandsdelen die je eczeem juist verergeren dan verminderen. Gebruik bijvoorbeeld cetomacrogol zalf of crème of vaselinecetomacrogolcrème. Ook goed is bijvoorbeeld koelzalf (unguentum leniens) en door huidartsen wordt ook  paraffinevaseline nogal eens voorgeschreven.

 

Proberen, proberen en nog eens proberen!

Probeer gerust veel verschillende soorten crèmes zelf uit. Je huidarts kan misschien wel een bepaald soort crème voorschrijven waarvan hij of zij denkt dat het goed bij je past, maar ieder soort huid reageert weer anders. Probeer daarom veel neutrale eczeem crèmes uit. Let er ook op wat fijn smeert. Het is ook verstandig om verschillende crèmes te blijven gebruiken. Bijvoorbeeld een crème voor het slapengaan en middelen voor overdag, die sneller intrekken. We raden je ook aan om altijd voldoende van deze middelen op voorraad te hebben.

 

Vergoeding via de zorgverzekeraar

Sommige middelen worden vergoed door je zorgverzekeraar, andere weer niet. Informeer altijd bij je zorgverzekeraar wat wel of wat niet wordt vergoed. In elk geval is het zo dat alle neutrale middelen bij de apotheek verkrijgbaar zijn zonder recept.

 

Speciale crème voor constitutionele eczeem

Constitutionele eczeem is een huidaandoening die het meest voorkomt. Heb jij last van constitutionele eczeem en blijf je hier last van houden? Bij hevige jeuk, branderig gevoel en andere lastige symptomen (zoals vermoeidheid, blaasjes) is het raadzaam om bij je huisarts op gesprek te gaan en een middel voor te laten schrijven. De huisarts zal vermoedelijk een zalf of een crème met corticosteroïden voorschrijven. Wat zijn Corticosteroïden? Corticosteroïden zorgen voor een remming van de ontstekingsreactie in je huid. Ook zorgt het ervoor dat je jeukklachten verminderen. Zodoende zal je minder gaan krabben en herstelt je huid weer. Je arts zal vermoedelijk een van deze crèmes voorschrijven en anders raden we je het aan om er zelf naar te vragen: Hydrocortisonacetaat een lichte crème, triamcinolonacetaat of betamethasonvaleraat. Bij vrijwel alle soorten eczeem crèmes moet je de huid minimaal 2 keer per dag insmeren. Let wel op de hoeveel die je per keer gebruikt; Laat de apotheker jou hierover informeren en lees ook de bijsluiter. Er kunnen bijwerkingen optreden, echter alleen indien je het middel langer of juist vaker gebruikt dan voorgeschreven.