Eczeem Gezicht

Voor veel mensen met eczeem is het de grootste nachtmerrie die werkelijkheid wordt wanneer zij een eczeem uitbraak op hun gezicht krijgen; Het is voor niemand te verbergen en dat maakt het dan ook zo vreselijk vervelend. Wie last heeft van eczeem in het gezicht heeft waarschijnlijk ‘seborroisch eczeem’. Deze huidaandoening is een van de lichtste eczeem varianten. Kenmerkend voor seborroisch eczeem is de rode en schilferende huid. De geïrriteerde huid bevindt zich vooral in plooien, bijvoorbeeld rondom de neus, bij de mondhoeken, rondom de oogleden en wenkbrauwen en het kan zich uitbreiden naar het nek gedeelte. Waarschijnlijk wordt dit type eczeem veroorzaakt door een gist die van nature voorkomt op de huid. Mensen die last hebben van eczeem op het gezicht kunnen de klachten verlichten door stress te vermijden. Droge lucht kan de symptomen daarentegen weer verergeren, net zoals het gebruik van make-up. Dit eczeemtype komt overigens veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

 

Eczeem gezicht genezen?

Is eczeem in het gezicht te genezen? Sommige artsen denken van wel maar het merendeel acht dit helaas onmogelijk. Want eczeem is in de eerste plaats (vrijwel altijd!) een erfelijke aandoening en chronisch. Omdat er veel soorten eczeem zijn, heeft iedere soort eczeem weer een eigen behandelmethode nodig. Het is gelukkig heel goed mogelijk om eczeem in het gezicht te behandelen. De aandacht wordt dan met name gericht op symptoombestrijding en het wegnemen van jeuk. Het bestrijden van de symptomen (rode huid, droge huid, schilfers, wondjes, jeuk) voorkomt verergering van de eczeem klachten en kan deze zelfs verminderen. Belangrijk is om je huid vettig, soepel en vochtig te houden. Dit kan je doen door speciale huidcrèmes, speciaal voor mensen met eczeem, dagelijks aan te brengen. Bij een ernstige eczeemuitbraak wordt soms gekozen voor medicatie. Meestal zijn dit ontstekingsremmers. Maar ook medicijnen die jeuk tegengaan blijken te helpen. Want ervaart de patiënt minder jeuk, dan zal hij minder krabben en de huid zal zich weer kunnen herstellen. Jeuk geeft stress en laat nou net stress eczeem klachten verergeren!

 

Wat natuurgenezers vertellen…

Misschien dat je via je dermatoloog een therapie hebt gevolgd of bepaalde medicatie of zalf hebt gekregen om je eczeem te behandelen. Is dit niet aangeslagen, dan kunnen we het ons voorstellen dat je zelf op zoek gaat naar een oplossing. Veel mensen komen dan uit bij natuurgenezers. Wat zij adviseren zullen ook veel dermatologen je adviseren. Het zou kunnen dat je natuurgenezer het gebruik van medicatie, lichttherapie en zelfs zalf afraadt. Ga hier goed mee om. Want vooral bij een ernstige eczeem uitbraak is het gebruik van medicatie en zalf soms noodzakelijk om verergering te voorkomen. Hoe de natuur je wel kan helpen leer je door onderstaande tips door te nemen. Een garantie is er nooit maar eczeem in het gezicht kan wel degelijk veroorzaakt worden door een verkeerd gebruik van voeding of contact met bepaalde stoffen. Wat dat betreft zitten natuurgenezers en dermatologen wel op één lijn. Eczeem kan worden verergert door bepaalde voeding, stress, koffie en thee, parfum, huisstofmijt en dierenhaar. Naar wordt aangenomen kunnen we de oorzaak vinden bij een lekkende darm. Het ‘lekkende darm syndroom’ wordt dit genoemd. Zo worden onverteerde (voedsel)deeltjes door het lichaam als lichaamsvreemd gezien. Deze deeltjes komen in het bloed terecht waardoor het immuunsysteem overmatig reageert en o.a. huidaandoeningen veroorzaakt.

Hieronder enkele voedingstips die door zowel dermatologen als natuurgenezers gedeeld worden:

  • Consumeer geen melkproducten
  • Drink geen koffie of thee
  • Laat chocolade staan
  • Producten waarin tarwe is verwerkt kunnen mogelijk eczeem verergeren
  • Alcohol droogt de huid uit
  • Eet geen pinda’s en tomaten
  • Additieven en conserveringsmiddelen worden mogelijk als lichaamsvreemd gezien en het immuunsysteem reageert daar te actief op
  • Hetzelfde geldt voor kleurstoffen en bewerkte voedingsproducten