Eczeem handen

eczeem-handEczeem hebben op de handen kan erg vervelend zijn. Eczeem is eigenlijk gewoon een ontsteking van de huid ter plaatse. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt de ontsteking niet veroorzaakt door een bacterie. Hoewel eczeem op de handen duidelijk zichtbaar is voor de omgeving is het dus verre van besmettelijk. Handeczeem kan verschillende oorzaken hebben. Soms spelen ook factoren van buitenaf een belangrijke rol in het ontstaan van handeczeem.

 

Dermatitis

Eczeem op de handen is een aandoening waar vele Nederlanders last van hebben. Met een duur woord wordt dit ook wel Dermatitis genoemd. Meestal is de oorzaak niet te vinden, is er een duidelijke factoor. Wel is er bijna altijd sprake van aanleg maar ook kunnen externe factoren de huidaandoening verergeren.

 

De oorzaak van eczeemhanden

Echt één oorzaak van eczeemhanden is er eigenlijk niet. Meestal is het een combinatie van factoren. Ook is het nog steeds niet helemaal duidelijk waardoor eczeem wordt veroorzaakt in het algemeen. Bij handeczeem is het inmiddels al wel duidelijk geworden dat contact met bepaalde irriterende stoffen eczeem kan verergeren of juist triggeren. Zo hebben mensen in bepaalde beroepsgroepen een vergrote kans op het ontwikkelen van handeczeem. Denk bijvoorbeeld aan kappers, schoonmakers, de horeca maar ook mensen in de bouw. Heb je last van handeczeem? Ga dan voor jezelf na met welke irriterende stoffen je onlangs in contact bent geweest. Vermijd deze stoffen voortaan en de kans is aanwezig dat de dermatitis vanzelf weer verdwijnt of dat de klachten in ieder geval drastisch afnemen. Mensen met andere huidaandoeningen hebben overigens extra kans op het ontwikkelen van handeczeem.

 

De meest voorkomende soort handeczeem is atopische dermatitis

Atopische dermatitis is de meest voorkomende eczeem op de handen. Kenmerkend voor dit type eczeem zijn de rode plekken op de hand die ontstoken zijn. Deze plekken zijn meestal erg rood, met schilfers. Atopische dermatitis komt, naast op de handen, ook voor op de polsen, op de hoofdhuid, het gezicht, op de voeten en knieën. Men ervaart erge jeuk en tevens eczeem laesies op de huid. Dit laatste is afwijkend weefsel in een organisme. Ook kan de huid na verloop van tijd dikker worden.

 

Allergisch contacteczeem

Allergisch contacteczeem wordt in mindere mate veroorzaakt door erfelijkheid. Je huid vertoont een allergische reactie op bepaalde stoffen. Opvallend bij dit type eczeem is dat de huid alleen op de plekken waar het in aanraking komt met allergeen, een allergische reactie vertoont. Heb je allergisch contacteczeem op de handen? Dit is waarschijnlijk het geval wanneer je handen in aanraking komen met bijvoorbeeld ringen, horloges, armbanden of handschoenen (denk bijvoorbeeld aan rubberhandschoenen). Ook kan je eczeem uitslag krijgen wanneer je handen in contact komen met bepaalde crèmes, parfum of schoonmaakmiddelen. We spreken niet van allergisch contacteczeem wanneer je eczeem krijgt door een ontstekingsreactie maar van irritatief eczeem. Irritatief eczeem kan je krijgen doordat je bijvoorbeeld met regelmaat in contact komt met (agressieve) schoonmaakmiddelen of stoffen zoals wasbenzine of terpentine. Ook bij irritatief contacteczeem kun je last krijgen van eczeem op je handen. Er ontstaat een ontstekingsreactie (geen allergische reactie) door de langdurige inwerking van irriterende stoffen. Als je handen bijvoorbeeld regelmatig en langdurig in contact komen met schoonmaakmiddelen of terpentine, kun je hier last van krijgen.

 

De diagnose en wat nu?

Een vroege behandeling starten wanneer de diagnose is gesteld is erg belangrijk. Misschien is het eczeem namelijk op dat moment nog niet chronisch. Maar wanneer het dan niet behandeld wordt, kan het wel chronisch worden. Een goede diagnose laat je maken door een dermatoloog. De behandeling kan dan namelijk worden aangepast op het type eczeem. En dit laatste is van wezenlijk belang.