Tips bij Eczeem

Krijg je opeens last van eczeem of heb je al je hele leven te maken met deze huidaandoening en heb je te maken met een regelmatige eczeem uitbarsting? Waarschijnlijk heb je dan allerlei oplossingen al eens geprobeerd maar heeft het tot op heden niets uitgebracht. Nu is het zo dat het vandaag de dag nog steeds niet 100% duidelijk is waardoor eczeem veroorzaakt wordt. Wel zijn wetenschappers al zover dat zij kunnen aantonen dat eczeem in de meeste gevallen een erfelijke kwestie is. Maar zolang dat bij jou niet het geval is, is het gissen naar een oplossing voor je huidaandoening. Op deze pagina geven we je echter enkele tips die mogelijk je eczeem klachten zouden kunnen verzachten of zelfs wegnemen!

Vermijd zuivel producten van de koe

Er zijn veel mensen die intolerant zijn voor koemelk of een lactose intolerantie hebben, zonder dat ze het zelf weten. Melk zit in heel veel voedingsmiddelen. Probeer eens 2 weken koemelk producten volledig te vermijden om te zien of dit iets veranderd aan de eczeem plekken en jeuk. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat 30% van de mensen met eczeem een groot verschil merkten.

Deze ingrediënten zijn ook allemaal van koemelk gemaakt, en deze moet je dan ook volledig vermijden:

 • caseïne
 • lactose
 • melkeiwit
 • weipoeder
 • melkpoeder
 • lactoblobuline
 • E101
 • E213
 • E234
 • E966

Ook citroenzuur kan jeuk veroorzaken

Citroenzuur die aan voedingsmiddelen wordt toegevoegd is chemisch en niet natuurlijk. Dit kan voor jeuk zorgen. Citroenzuur is een houdbaarheidmiddel die ervoor zorgt dat producten langer bewaard kunnen blijven. Fabrikanten zetten ook soms E330 op de verpakking. Dit is ook citroenzuur. Citroenzuur zit vaak in drinken en kant en klaar maaltijden.

 

Jeuk verminderen met deze tips

Het is verstandig om je nagels altijd kort te knippen. Want des te langere nagels je hebt, des te meer kans je hebt dat jij je huid beschadigd. Ook al ben je er overdag van bewust dat je niet moet krabben, in je slaap zal je dit bij jeuk waarschijnlijk toch doen. Korte nagels richten veel minder schade aan. We raden je daarnaast aan om comfortabele kleding te dragen. Hiermee verminder je de kans op jeuk aanzienlijk. Draag bij voorkeur katoenen kleding en geen synthetische kleding. Wol is ‘not done’. Het prikkelt je gevoelige huid waardoor je sneller gaat krabben. Krijg je plotseling veel last van een jeukende huid? Probeer de jeuk dan weg te halen met koude handdoeken op de huid, deze vochtige, koude doeken verminderen de jeuk vrijwel direct. Je voorkomt ook een ernstige jeukaanval door je huid dagelijks vochtig te houden. Eczeem patiënten hebben bijna altijd last van een droge huid waardoor de huid al gauw geïrriteerd raakt. Smeer daarom je huid in met speciale eczeem crème of gewoon een hydraterende crème die je bij de drogist kan kopen.

 

Een droge huid? Eczeem? Neem onze tips door!

 • Als je last hebt van eczeem, is het belangrijk om goede voeding tot je te nemen. Vooral omega 3 is gezond voor je huid. Dit zit in roomboter. Nog gezonder is het om met regelmaat (verse) vis te eten. Hierin zit veel omega 3. Neem wel vette vis zoals zalm, makreel en haring.
 • Wel eens gehoord van gammalinoleenzuur? Wij tot voor kort ook niet, maar dit vetzuur schijnt vooral voor mensen met eczeem erg belangrijk te zijn. Dit vetzuur ondersteunt de aanmaak van zogenoemde prostaglandines. Dit is een hormoon dat van invloed is op ontstekingen. Als hier een tekort aan ontstaat, dan kan het lichaam veel minder goed ontstekingen te lijf gaan. En zoals je weet is eczeem in feite een ontsteking van de huid. Koop teunisbloemolie. Hierin zit veel gammalinoleenzuur.
 • Eet zo gezond mogelijk! Dit betekent dat je alleen kookt met verse producten en geen bewerkt voedsel eet, zoals magnetronmaaltijden en ander kant en klaar voedsel. Ook aanmaak pakjes zijn uit den boze. Eet heel veel groenten en fruit en eet zo min mogelijk koolhydraten. Veel koolhydraten zitten in o.a. brood, witte rijst, macaroni en koek en snoep.
 • Zo nu en dan een alcoholisch drankje kan geen kwaad, maar vermijd zoveel mogelijk producten waarin alcohol is verwerkt.
 • Gebruik geen zeep tijdens het douchen, wassen of baden. Gebruik een shampoo dat geen parfum bevat. Het beste kan je een vettige shampoo gebruiken, te koop bij de drogist. Na iedere douche,- of wasbeurt kan je het beste je lichaam insmeren met een goede crème. Douche niet te warm. Het beste kan je een lauwe douche gebruiken. Nog beter is het om de warme kraan helemaal uit te draaien en koud te douchen!
 • Krijg goede bouwstoffen binnen zoals eiwitten en vetten.
 • Melk- en tarweproducten zijn uit den boze! Ook kan je sommige noten, zoals pinda’s, beter laten staan.
 • Zonlicht is goed, dus zo nu en dan een zonnebankkuurtje is niet slecht voor de huid. Doe dit natuurlijk wel met mate.
 • Draag geen synthetische kleding. Dit prikkelt je huid. Kleding gemaakt van katoen is altijd goed.
 • Ga contact met dieren als het kan uit de weg. De kans is groot dat je allergisch bent voor dierenharen en schilfers van beesten.
 • Eczeem is vaak een uiting van dat je darmen niet goed hun werk (kunnen) doen. Goede probiotica kan daar tegen helpen. Bij een antibiotica kuur moeten de darmen 3 tot 6 maanden herstellen. Voor mensen met eczeem kan dit proces nog meer tijd kosten. Probiotica helpt de darmen herstellen.

Een droge huid kun je ook behandelen met eczeem zalf.